TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF TEGELTRASTEN
Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen, samt som hyresgäst har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar. Tänk på att det är trevligare om vi alla tar ansvar för vår boendemiljö.
Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna.
Alla är skyldiga att känna till och rätta sig efter trivselreglerna.
För vem gäller reglerna?
Trivselreglerna gäller inte bara Dig som boende. Även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även dem. Observera att bostadsrättsinnehavaren är ansvarig vid andrahandsuthyrning.
Vad händer om trivselreglerna inte följs?
Enligt bostadsrättslagen kan styrelsen i vissa fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar om trivselreglerna inte följs. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först uppmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter och om medlemmen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning.
Har Du frågor?
Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.
Allmän aktsamhet och hänsyn
Tänk på att vara rädd om och vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. För allas trevnad tänk på att visa respekt och omtanke för dina grannar. Om akut skada inträffar i huset ta i första hand kontakt med fastighetsförvaltaren eller annan ansvarig för specifikt område enligt anslag i porten.
Allmän säkerhet
Kontrollera noga att alla dörrar i fastigheten går i lås efter in- och utpassering efter att portdörren låsts. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Samtliga lägenheter ska vara utrustade med brandvarnare och bostadsrättsinnehavaren ansvarar för batteribyten. Lämna inte källardörrar olåsta.
Brandsäkerhet
På grund av brandsäkerhet får inga barnvagnar, rollatorer, cyklar, lådor eller dylikt förvaras i eller framför entré eller trappuppgång förutom på av styrelsen anvisad plats. Detta beror på att trappuppgången är en utrymningsväg och inte får innehålla föremål som kan hindra eller försvåra utrymning. Även små föremål kan i en rökfylld trappuppgång resultera i att människor ramlar och blir oförmögna att ta sig ut på egen hand. Ambulanspersonal/läkare/brandman/polis måste kunna komma fram.
Din lägenhet skall vara utrustad med brandvarnare. Om brandvarnare saknas, installera genast en sådan.
Var försiktig med eld/grillning vid grillplatsen.
Fyrverkerier får absolut inte skjutas från balkong eller loftgång.
Cyklar skall ställas på anvisad plats. Detta är ytterst viktigt då vägarna till entrén och vid gångarna måste hållas framkomliga för utryckningsfordon.
Störningar
För att vi alla ska trivas är det viktigt att vi inte stör varandra. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn enligt Bostadsrättslagen. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i samtliga gemensamma utrymmen som t ex i trapphus, hiss, tvättstuga samt grillplats. Det är viktigt att du inte låter TV eller musikanläggning stå på för högt eller gör något annat som stör grannarna kl. 22.00-08.00. Men tänk på att visa hänsyn även vid andra tidpunkter mot dina grannar. När vi ordnar fest i bostaden bör vi informera grannarna. Vi vill alla ha det fint i lägenheterna. Därför är det ibland nödvändigt att borra, spika och såga. Detta görs på vardagar mellan kl. 07.00 och 20.00 samt lördagar och söndagar mellan kl. 10.00 och 18.00.
Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande. Begäran om godkännande ska vara skriftlig samt innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Begäran skall lämnas in samt skriftligt godkännande skall erhållas INNAN hyresgästen flyttar in. Tänk på att Du som hyr ut är fullt ansvarig under hela andrahandsuthyrningen.
Gemensamma kostnader
Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Åtgärda genast om kranar står och droppar. Kostnader för vatten och el betalas av alla boende gemensamt.
Tvättstugan
Grundregeln är att lämna tvättstugan i det skick du själv vill ha den när du ska tvätta. Bokning av tid görs med en bokningscylinder. Följande gäller:
Tvättider: alla dagar 08.00-12.00, 12.00-16.00 och 16.00-20.00.
Om den bokade tvättiden inte påbörjats inom en timme är det tillåtet för annan boende att tvätta. På kvällspasset 16-20 ska tvättning påbörjas senast klockan 18.
Färgning av kläder är ej tillåtet.
Det är ej tillåtet att tvätta mattor i tvättmaskinerna.
Lämna tvättstugan ren och snygg. Du ska efter avslutat tvättpass rensa torktumlarens luddfilter. Torka av maskin, tvättmedelsfack och golv.
Anmäl trasig utrustning till fastighetsförvaltare.
Husdjur/pälsdjur får med hänsyn till allergiker m. fl. ej vistas i tvättstugan.
Avfallshantering
Avfall källsorteras i sophusen i markerade kärl för olika avfallsprodukter.
Vänligen respektera indelningsordningen av miljöhänsyn. Placera inte avfall utanför sopkärlen!
Kartonger och övrigt emballage ska vikas ihop eller tas isär för att spara utrymme; föreningen betalar för varje tömning.
Färgburkar och andra kemiska produkter får inte lämnas i sophusen utan ska lämnas på närmaste miljöstation.
Enligt lag ska el- och elektronikavfall samlas in särskilt och skall därför lämnas på närmaste miljöstation.
Grovavfall och skrymmande föremål, såsom möbler, sanitetsgods m.m. ska lämnas på närmaste miljöstation.
Batterier läggs i den röda behållaren i soprummen.
Det är ABSOLUT förbjudet att lämna möbler, kartonger, skräp etc i allmänna utrymmen! Överträdelser kommer att bötläggas.
Grillplatserna
Grillplatserna är till för alla boende och får gärna användas för arrangemang. Glöm inte att i förväg informera grannarna vid större arrangemang. Lämna grillplatsen städad och i gott skick.
Parkering
Föreningen hyr ut parkeringsplatser för bil. Vänligen kontakta styrelsen om du är intresserad av att hyra parkeringsplats.
Cyklar
Det finns cykelrum i varje hus för parkering av cyklar, alla uppmanas att ställa max en cykel per boende i cykelrummet då det råder platsbrist. Det finns även cykelställ utanför husen. Cyklar ska ställas på dessa anvisade platser. Ställ ej cyklar på andra platser runt huset, detta är ytterst viktigt då vägarna till entrén och vid gångarna måste hållas framkomliga för utryckningsfordon.
Rökning
Rökning är absolut förbjuden i fastighetens allmänna utrymmen såsom trapphus, tvättstuga och källare. Vid rökning utanför våra fastigheter skall fimparna tas om hand på lämpligt sätt. OBS! Tänk på att visa hänsyn mot dina grannar vid rökning på balkong då röken lätt stör grannarna. Kasta ej ut fimpar från balkongen.
Källarförråd
I källarförråd kan personliga tillhörigheter förvaras. Till varje lägenhet hör ett källarförråd. Gångarna skall hållas fria från saker. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källarförråd. Inga brandfarliga ämnen får förvaras i förråden. Det ska gå att se in i källarförråden och de bör inte vara fyllda fram till dörren så att man ej kommer in, detta är en bestämmelse då vi har skyddsrumsansvar.
Balkong, loftgång och husens exteriör
Det är inte tillåtet att fästa några föremål på fasaden utan styrelsens skriftliga tillstånd. Paraboler får inte monteras på vare sig fasad eller tak. Balkonglådor får placeras utvändigt på första våningen. På övriga våningar ska balkonglådorna hängas på insidan av balkongräcket. Inga lösa krukor får placeras på balkongräcket på någon våning.
Det är absolut förbjudet att kasta ut saker och fimpar från balkong eller loftgång. Det är heller inte tillåtet att mata fåglar från balkongen p g a risken för råttor. Mattskakning tillåts inte på balkongen. Fyrverkerier får ej skjutas från balkong eller loftgång. Endast elgrillning är tillåtet på balkong. Kolgrillning hänvisas till grillplatsen på gården.
Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Föreningen sköter underhåll i lägenheterna för hyresgästerna. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, fönster samt inner- och ytterdörrar. Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket.
Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygglov för att utföra vissa åtgärder i lägenheten.
Bostadsrättsinnehavare måste lämna in ritning på önskad ombyggnad och ansöka om styrelsens godkännande vid renoveringar. Detta godkännande ska erhållas innan påbörjad renovering. Vid rivning av väggar kan styrelsen, på bostadsrättsinnehavarens bekostnad, ta in ett utlåtande av utomstående konsult om det råder osäkerhet kring bärighet eller annat som kan ha negativ påverkan på konstruktionen.
Tänk på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför störande arbeten i lägenheten. Dessa arbeten skall utföras enligt reglerna för störande arbeten (se Störningar ovan). Om något går sönder måste Du se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Vid renovering i våtutrymmen skall arbeten utföras på ett fackmannamässigt sätt samt enligt gällande branschregler.
Elektriska installationer
Enklare El-arbeten får du utföra själv, andra måste utföras av behörig elektriker. Att utföra elinstallationsarbete där behörighet krävs är olagligt och du kan dömas för brott mot elinstallatörsförordningen. För mer information om elsäkerhet besök www.elsakerhetsverket.se. Inga förändringar får göras i proppskåp utan styrelsens skriftliga tillstånd.
VVS installationer
Enklare VVS-arbeten får du göra själv om du har kunskap om detta, så som byten av packningar och kranar. Andra måste utföras av person med VVS-behörighet. Hör efter med styrelsen vad som gäller. Inga arbeten på fastighetens rör-, värme- eller ventilationssystem får göras utan styrelsens skriftliga tillstånd.
Försäkring
En hemförsäkring för hyresrätt är lämplig om du är hyresgäst. Den täcker dock inte de kostnader som du har ansvar för som bostadsrättsinnehavare. Det är därför mycket viktigt att du tecknar en hemförsäkring för bostadsrätt om olyckan är framme.